כולנו ערים לפרסומים לאחרונה אודות המצלמות הקרויות א/3, המוצבות בצדי הכבישים או בצמתים ותפקידן לצלם את מי שינהג במהירות העולה על המהירות המותרת על- פי החוק. כבר כעת נדגיש כי מלבד העובדה כי נהיגה מעל המהירות המותרת הינה עבירה על החוק, היא גם מסכנת את חיי הנוסעים ברכב ואת משתמשי הדרך הנוספים, הנמצאים בקרבת מקום.
בימים האחרונים התקשורת מציפה אותנו בידיעות אודות חשש לליקויים במצלמות המוצבות בצדי הדרכים ומוכנות לצלם אותנו, אם ונעבור חלילה את המהירות המותרת באותו הכביש בו אנו נוסעים ו/ או נחצה את הצמתים בהם הן מוצבות, כאשר האור האדום הוא זה שדולק באותה העת ברמזור.
אז ככה: אכן יש אמת בדבר, רק שמוקדם מדי לאבחן את המצלמות הללו כלקויות וככאלו שאינן קבילות בבית המשפט.
הסיפור החל בשנת 2015, בו התאגדו כ-20 נהגים אשר צולמו באמצעות מצלמות א/3(מצלמות המהירות המדוברות) וטענו יחדיו בבית המשפט לתעבורה בעכו, אודות חשש כי המצלמות הללו לקויות ולכן לא יהיה ניתן להסתמך עליהן בבית המשפט ולהטיל עונשים על מי שצולם באמצעותן.
בחודש אפריל 2016, במהלך אחד הדיונים שהתקיימו בתיק זה, נחקרו בבית המשפט לתעבורה בעכו אנשי מכון התקנים הישראלי ואז התברר כי הניסויים (למעלה מ-200) שבוצעו למצלמות אלו, שיוצרו ע”י חברת “גאטסו” ההולנדית, נעשו בחו”ל – ללא ביצוע ולו ניסוי אחד בישראל.
לאחר מכן, ולבקשת המשטרה, זימן בית המשפט מומחים הולנדים, מטעם יצרנית המצלמות, אשר אלו הם שערכו עליהן את הניסויים בטרם הגעתן לישראל.
בימים האחרונים קבעה הפרקליטות כי נכון לרגע זה, המצלמות הללו ימשיכו לעבוד, אך הורתה להקפיא את שליחת הדו”חות לנהגים שיצולמו בתקופה הקרובה וכן את אלו שצולמו זה מכבר, אך טרם שילמו את הקנס או טרם נקבע מועד לדיון בעניינם בבית המשפט.
חשוב להדגיש, כי נכון למועד כתיבת שורות אלו, המצלמות כאמור ממשיכות לצלם את מבצעי העבירה, אך הדו”ח לא יישלח לביתם, וזאת עד לסיום הבירור בעניין אמינותן וקבילותן בבית המשפט.
ראוי עוד לציין, כי על-פי החוק, מי שקיבל לידיו דו”ח תעבורה ושילם אותו, רואים בו כמי שהודה בעבירה והורשע בה.
לכן, מי שכבר שילם דו”ח מצלמת מהירות שקיבל לידיו, לא ניתן יהיה לבטלו.
עוד נקודה חשובה שכדאי להתייחס אליה: מאחר שהפרקליטות הורתה שלא לשלוח בשלב זה לנאשמים דו”חות מהירות שצולמו ממצלמות א/3, יש להדגיש את האמור בחוק סדר הדין הפלילי, כי מי שצולם מבצע עבירה באמצעות מצלמה מעין זו, על המשטרה יהיה לשלוח אליו את דו”ח התעבורה בתוך 4 חודשים, אחרת העבירה תתיישן. אך זאת במרביתם הגדול של המקרים, למעט מקרים חריגים שמציין החוק.
במידה וקיבלת לידך דו”ח תעבורה כלשהו, לרבות דו”ח המייחס לך עבירה של נהיגה במהירות העולה על המהירות המותרת והעבירה תועדה באמצעות מצלמת א/3, חשוב מאוד להתייעץ מוקדם ככל האפשר עם עורך דין תעבורה.
**אין באמור לעיל משום ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ובכל מקרה יש להתייעץ עם עורך דין, על מנת לקבל ייעוץ והכוונה בכל מקרה לגופו.**