מדי שנה נשללים במדינת ישראל אלפי רישיונות נהיגה בנסיבות שונות. לרוב אנחנו חושבים שפסילות מתבצעות על רקע עבירות תנועה שהנהג ביצע, אך לא תמיד זה כך. אילו סוגי פסילות קיימות על פי חוק התעבורה? עו”ד תעבורה אלעד קוטין על כל מה שצריך לדעת על פסילות רישיון.
פסילת רישיון נהיגה על רקע בריאותי
פסילות רישיון נהיגה על רקע בריאותי מבוצעות על ידי מרב”ד, שהנו הגוף הממונה על ביצוע בדיקות רפואיות, פיזיות ונפשיות לנהגים בישראל. כחלק מהתהליך, מרב”ד מספק המלצות לרשות הרישוי בכל הקשור לכשירות הרפואית של נהגים בישראל.
יחד עם זאת, לא כל סוגי הנהגים יצטרכו לעבור בדיקות בריאותיות. המכון בודק, למשל, אנשים המבקשים להוציא רישיון נהיגה ברכב ציבורי, אשר יצטרכו להוכיח כי הם יכולים לנהוג שעות ארוכות כחלק מעבודתם, על מנת לקבל רישיון.
לכל הליך של פסילת רישיון על ידי המכון הרפואי קיימת אפשרות של הגשת ערעור בתוך 30 יום ממועד קבלת ההחלטה. בעזרתו של עו”ד תעבורה מקצועי, מומלץ למערערים להגיש המלצות של מומחים רפואיים ומקצועיים שיוכיחו את זכאותם לרישיון מול המרב”ד.
פסילה על רקע של צבירת נקודות
שיטת הענישה הנהוגה בישראל קובעת כי על עבירות תנועה נרשמות לנהגים נקודות, הנספרות לתקופה של ארבע שנים, עד תקרה של 36 נקודות. כל נקודה שנרשמת לחובת הנהג מרגע ביצוע העבירה, נשארת תקפה כל עוד הנהג לא יישם את אחד מכלי התיקון שנקבעו לה, כמו: קורס נהיגה מונעת, בדיקות רפואיות וכדומה. יחד עם זאת, במקרים בהם הנהג לא מבצע את התיקונים הנדרשים ממנו, לרשויות האכיפה יש סמכות לפסול את רישיונו.
פסילת רישיון בעקבות נקודות שנרשמו לחובת הנהג היא עונש קשה, ולכן מומלץ לבדוק בכל פעם האם הדו”ח שקיבלתם הוא חוקי ומוצדק. לא כל דו”ח הוא בהכרח הרשעה או תשלום אוטומטי.
פסילה מנהלית
פסילה מנהלית היא פסילת רישיון נהיגה המתבצעת על ידי קצין משטרה בדרגת מפקח מעלה, כלפי נהג שביצע עבירת תנועה לפי פקודת התעבורה התשכ”א – 19611.
החלטתו של קצין המשטרה בעניין הפסילה תיבחן בהתאם לעברו התעבורתי של הנהג: הרשעות קודמות, ותק שנות הנהיגה, מקצועו של הנהג וכדומה. קצין המשטרה יכול לפסול את רישיונו של הנהג לשלוש תקופות שונות: 30 יום, 60 יום ו-90 יום.
חשוב להכיר כי אם החליט הקצין לפסול את רישיונו של הנהג לתקופה של 30 ו-60 יום יש מקום להפעלת שיקול דעת ולפסול רישיון לתקופה קצרה יותר. בפסילה לתקופה של 90 יום, לעומת זאת, לא ניתן להפחית בתקופת הפסילה.
לסיכום, בכל סוג של פסילת רישיון מומלץ להתייעץ עם עורך דין לדיני תעבורה ולהיעזר בשירותיו המקצועיים, שכן פסילת רישיון משפיעה באופן משמעותי על התנהלותו של הנהג ביום יום ומגבילה את תנועתו החופשית: נסיעות לעבודה, עזרה עם הילדים, מקרי חירום ועוד. עו”ד תעבורה מכיר את כל חוקי התעבורה ויכול לעזור לנהג הנאשם לקבל חזרה את רשיונו בהקדם, בנסיבות המתאימות.