אפילפסיה מוגדרת כהפרעה נוירולוגית המאופיינת בפרכוסים אפילפטיים ובהתפרצויות בלתי מבוקרות. עד לפני כשלושים שנה, אסרו על אנשים עם אפילפסיה לנהוג בכלי רכב במקומות רבים בעולם, אך היום הגישה הרבה יותר ליברלית וסלחנית בנושא. ככלל, חולי אפילפסיה זכאים לקבל רישיון נהיגה בתנאי שהם עומדים בדרישות הרפואיות של המכון הרפואי לבטיחות בדרכים.
האם חולים אפילפטיים יכולים לנהוג על כל כלי רכב?
חולי אפילפסיה אינם רשאים לנהוג על רכב כבד מסוג אוטובוס, אבל בהחלט רשאים לנהוג על רכב פרטי ורכב ציבורי, בהתקיים התנאים הבאים:
רכב פרטי
- אם חלפה שנה ללא התקפים מסוג כלשהו והאדם נמצא תחת השגחה רפואית ותרשים .E.EG נצמא תקין.
- במידה והיה התקף חד פעמי, שלא אובחן כאפילפסיה ועברה חצי שנה.
- אנשים שחווים התקפים מתוך שינה או בזמן התעוררות, לאחר 3 שנים ובמידה שלא היו להם התקפים נוספים, יוכלו לקבל המלצה לקבלת רישיון לרכב פרטי אך לא לרכב ציבורי.
נהיגה ברכב ציבורי
- אם החולה מאוזן למעלה מעשר שנים ונמצא תחת טיפול תרופתי ללא התקפים.
- מאוזן ללא טיפול, לפחות חמש שנים ובהתניה של הערכה נוירולוגית מקיפה.
- במידה והיה התקף בודד, שלא אובחן כאפילפסיה תקופת ההמתנה תהיה לפחות שנה.
באילו תנאים יישלל רישיונו של חולה אפילפסיה?
ככלל, כל אזרח בעל רישיון נהיגה חייב לדווח למשרד הרישוי אם חל שינוי בולט בבריאותו, ובפרט חולי אפילפסיה. במידה והתרחש התקף לאחר שהונפק הרישיון יש לדווח על כך למשרד הרישוי באופן מיידי, והדיווח עשוי להביא לשלילת הרישיון באופן זמני. חשוב לדעת שאחרי שנה ללא התקפים תיערך וועדה רפואית חוזרת, אשר תקבע אם ניתן להשיב לנהג את רישיונו.
תפקידו של עורך הדין בפסילת רישיון נהיגה לחולי אפילפסיה
לכל הליך של פסילת רישיון במכון הרפואי לבטיחות בדרכים (מרב”ד) קיימת אפשרות להגשת ערעור תוך 30 יום ממועד קבלת ההחלטה, לכן חשוב להיעזר בשירותיו של עורך דין תעבורה המתעסק בשלילת רישיון מסיבות רפואיות. עו”ד תעבורה מנוסה מכיר היטב את כל הסעיפים בחוק, וכן את הנושאים הרפואיים, כך שבנסיבות מסוימות יוכל להביא לביטול ההמלצות לשלילה או לסתור אותן בסיוע של אנשי מקצוע רפואיים.
* הכתוב במאמר זה נועד לספק מידע בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי.