לפי הסטטיסטיקה זה יכול לקרות לכל אחד – תאונת דרכים, החלפת פרטים הם הנהג השני, התעסקות מתישה מול חברות הביטוח, וכמובן – הטיפול בנזקים שנגרמו. מדי יום אנו עדים לאין ספור תאונות דרכים. חלקנו יודעים מה עלינו לעשות או לא לעשות ברגע שנקלעים לתאונת דרכים, ועדיין יש לא מעט אנשים שאינם יודעים איך להתנהג בסיטואציה זו. עו”ד תעבורה אלעד קוטין עם המדריך המלא.
מה עליך לעשות ברגע שנקלעת לתאונת דרכים?
ראשית, במקרה של תאונת דרכים בדרך בינעירונית כל יציאה מהרכב מחייבת לבישת אפוד זוהר. בנוסף, החוק מחייב אפוד זוהר בכל רכב, ולכן החוק הראשון במידה ונקלעתם לתאונת דרכים הוא שימוש באפוד זוהר.
אם נפגעתם כתוצאה מהתאונה, יש להגיע לבית החולים לקבלת טיפול בסמוך ככל האפשר לזמן התאונה. ככל שתתמהמהו בהגעתם לרופא, חברת הביטוח תוכל לטעון נגדכם כי הפגיעה אינה כתוצאה מהתאונה. ניתן להגיע לבית החולים באמצעות ניידת של מגן דוד אדום, מזירת האירוע, אך בשום פנים ואופן לא להזיז את רכבכם ללא הוראה מפורשת מהשוטר שנמצא בזירה.
אם נגרם רק נזק לרכוש, יש לרשום את פרטי המעורבים בתאונה. הפרטים צריכים לכלול את המידע הבא:
- שם
- מספר ת.ז
- מספר רישיון נהיגה
- שם חברת הביטוח
- מספר פוליסה
- מספר טלפון
אם ישנם עדים נוספים לתאונה מומלץ לרשום את פרטיהם המזהים. כמו כן, יש לצלם את הנזק שנגרם לרכב ואת הנזק הנגרם לכל המעורבים בתאונה. יתרה מכך, כדאי לרשום את השתלשלות האירועים – היכן נסעתם, לאיזה כיוון וכיצד קרתה התאונה. התיעוד יסייע לצד התובע בהגשת התביעה לחברת הביטוח. כמו כן, עליכם למסור את פרטי הזיהוי שלכם לנהג הרכב השני על פי חוק. אם נהג הרכב השני מסרב למסור את פרטי הזיהוי שלו יש לרשום את מספר הרישוי שלו.
מה אסור לעשות במקרה של תאונת דרכים?
אם אחד מהמעורבים באירוע מבקש את חתימתכם על מסמך מסוים – הימנעו מלחתום. יכול להיות שנהג הרכב השני רשם את השתלשלות האירועים לפי נקודת מבטו, ורוצה להחתים אתכם על תצהיר. תזהיר זה יכול לשמש נגדכם בשלבים מאוחרים יותר.
כאמור, לאחר התאונה אם קיים נזק רק לרכוש, כל שנותר הוא לטפל בנזקי הרכב. במקרה זה יש להיזהר מניגודי עניינים, שכן חברת הביטוח תציע לכם להעביר את רכבכם לטיפול במוסך הסדר של חברת הביטוח. המוסך, המחויב לחברת הביטוח, ירצה למזער את נזקי הרכב בהתאם לאינטרס של החברה. לכן מומלץ לטפל ברכב במוסך שאתם מכירים וסומכים על התנהלותו ואמינותו.
כדי לאמוד את הנזק, חברת הביטוח מציעה רשימה של שמאים מטעמם. זכרו שאינכם חייבים להסתפק ברשימה זו, ואתם בהחלט יכולים להזמין שמאי פרטי שיאמוד את הנזק כפי שהוא באמת מבלי להיות בעל אינטרס לחברת הביטוח.
בכל הקשור לתביעות צד ג’, תביעות אלו מתקיימות כאשר התאונה נגרמת בגלל רכב אחר. במצב זה ניתן לתבוע את הנהג הפוגע ואת חברת הביטוח שלו. לרוב, חברת הביטוח של הנהג הפוגע תטען לרשלנות שלכם בתאונה. במצב זה ניתן להגיש תביעה לבית המשפט לתביעות קטנות.
לסיכום
אם מדובר בתאונת דרכים קשה עם נפגעים, הנכם נדרשים לתת עדות במשטרה בפני בוחן תנועה. לפני מתן העדות רצוי מאוד להתייעץ עם עורך דין תעבורה העוסק בתאונות דרכים. הייעוץ יכול לסייע
בהמשך ההליך ולהבהיר לכם בצורה הטובה ביותר בפני מה אתם עומדים. חשוב לדעת שלפני החקירה, חלה חובה על בוחן התנועה להציע לכם את הזכות להתייעץ עם עורך דין.
אם הרכב המעורב בתאונה הנו מליסינג או השכרה – עליכם לתבוע את הנזק שנגרם ישירות מחברות הליסינג וההשכרה, מכיוון שלרוב הן אינן מבטחות את רכבן ונושאות בעצמן בעלויות הנזק. לרוב, תיתקלו בקשיים מכיוון שמטרתן של חברות אלו היא לשלם כמה שפחות. ההמלצה הנה הזמנת שמאי פרטי מטעמכם. אם לא תהיו מרוצים מההסדר מול החברה, תמיד ניתן לפנות לבית המשפט.
משרדו של עו”ד תעבורה אלעד קוטין יכול לעזור ולהועיל מול ההתנהלות המתישה של חברות הביטוח, שלרוב דוחות את התביעה גם כאשר היא מוצדקת. כדי להימנע מהופעה מיותרת בבית המשפט חשוב לקבל חוות דעת מעורך דין מקצועי.