נהגים רבים, שיוצאים לבלות ושותים אלכוהול, מפחדים לעבור בדיקת שכרות לאחר שנעצרו ע”י שוטר, זאת בגלל מחשבה שגויה כי אינם רוצים להיתפס בנהיגה בשכרות לאחר ששתו משקה אלכוהולי. אותם נהגים לא יודעים כי במקרים מסוימים כמות האלכוהול בדמם לא תהיה גבוהה מהמותר, וסירוב לבדיקת שכרות למעשה עלולה לסבך אותם עם החוק וליצור בעיה שהייתה יכולה להימנע מלכתחילה.
לרשותו של השוטר עומדים מספר אמצעים כדי לבדוק האם הנהג העומד מולו שיכור:
- נשיפון – מכשיר לבדיקה ראשונית בלבד לאיתור אלכוהול בגוף.
- ינשוף – מכשיר אלקטרוני בו משתמשת משטרת ישראל כדי לבדוק את ריכוז האלכוהול באוויר שהנהג נוסף.
- בדיקת דם – בדיקת דם לרוב נדרשת מהנהג במקרה של תאונת דרכים או אם עלה החשד כי הנהג ביצע עבירות נהיגה בשכרות.
נהג אשר מסרב לעבור את בדיקת הנשיפון, יכול לגרום לשוטר לחשוד כי הוא מסתיר ממנו את עצם היותו שתוי, והשוטר יבקש ממנו לעבור את הבדיקה המחמירה יותר – הינשוף.
מה קובעת פקודת התעבורה?
סעיף 64ד’ (א) לפקודת התעבורה קובע כי נהג שיסרב לעבור בדיקת שכרות – ייחשב כנוהג בשכרות לפי סעיף 62(3). בנוסף, סעיף 169 ו'(א) לפקודת התעבורה קובע כי נהג שסירב לעבור את אחת מהבדיקות הנ”ל, בית המשפט רשאי לפסול את רשיונו לתקופה מינימלית של שנתיים. אדם שמואשם בעבירה בפעם השנייה, רשיונו ייפסל לתקופה מינימלית של 4 שנים. יתרה מכך, בתי המשפט יכולים להרשיע אדם בעבירת נהיגה בשכרות גם מבלי שתוצג להם תוצאת בדיקת השכרות שנערכה בינשוף.
לסיכום, החוק מותיר לנהג לסרב לבדיקת אלכוהול אך עליו לקחת בחשבון את כל ההשלכות הנלוות לכך. כאמור, נהג המסרב לעבור בדיקת שכרות ירא כמי שנהג בשכרות, וסירובו ישמש נגדו בראיות בבית המשפט.
אדם שמואשם בנהיגה בשכרות, רצוי שיתייעץ עם עורך דין תעבורה העוסק בסוגיות נהיגה בשכרות. עו”ד תעבורה אלעד קוטין הינו בעל ניסיון עשיר ורב בתחום, וטיפל בתיקים רבים של נאשמים בעבירות אלה. בין הצלחותיו של עו”ד קוטין: רב ישיבה שסירב לבדיקת אלכוהול אחרי שנעצר, הובא לבית המשפט. לאור כשלים בראיות ועברו הנקי הסתיים התיק בפסילה קצרה.
הרב אף כתב לכבוד עו”ד תעבורה אלעד קוטין מכתב תודה, על הטיפול במקרה.