בישראל מוגשים בכל שנה כ-50,000 דו”חות תנועה בממוצע, בגין מהירות מופרזת. הסיבה למספר הדו”חות הגבוה במיוחד היא מצד אחד רישות כבישי ישראל בצי של מצלמות בעלות טכנולוגיה מתקדמת, יחד עם מאמצי אכיפה מוגברים מצד משטרת ישראל. העונשים בגין נהיגה במהירות מופרזת נעים מטווח של קנסות לעבירות מהירות שונות, דרך נקודות חובה, אל פסילה מוחלטת של רישיון הנהיגה במקרים מסוימים.
מה היא מהירות מופרזת?
מהירות מופרזת היא כל נהיגה שעוברת במהירותה את המהירות המותרת באותו כביש. חומרת העונש תלויה בנסיבות ובמהירות הנהיגה. להלן רשימת המהירויות המותרות:
- דרך עירונית: בהיעדר שילוט אחר, המהירות המותרת היא 50 קמ”ש.
- דרך בין עירונית: בהיעדר גדר הפרדה ושילוט המורה אחרת, המהירות המותרת לא תעלה על 80 קמ”ש. במקרה שבו יש גדר הפרדה, המהירות המותרת היא 90 קמ”ש.
- דרך מהירה: בהיעדר שילוט אחר, המהירות המותרת היא 110 קמ”ש.
הזמנה לדין
המקרה הקשה ביותר של עבירת מהירות מופרזת היא ‘עבירת מהירות חמורה’. במקרה שאדם נחשד בעבירת מהירות חמורה, הוא יקבל הזמנה לדין ובהתאם לחומרת העבירה יישפט בבית המשפט לתעבורה. במקרים מסוימים וחמורים של חריגה גבוהה ביותר מהמהירות המותרת מתבצעות עתירות למאסרים על תנאי ובפועל.
אם העבירה גררה הזמנה לדין, מזומן החשוד לבית המשפט ושם יש לו ההזדמנות להגן על עצמו, לנסות לשכנע את בית המשפט בחפותו או להגיע להסדר שבמהותו קל יותר מהעונשים האלטרנטיביים. במקרים אלו, מומלץ מאוד להיעזר בשירותיו של עורך דין תעבורה בעל ניסיון בייצוג בתיקים דומים.
יש להבין כי גם במקרה שבו צולם נהג נוהג במהירות מופרזת, ישנם תנאים שעשויים להקל על העונש שמוטל עליו. למשלם, כאשר לנהג יש עבר תעבורתי ללא רבב, ישנה אפשרות, בנסיבות המתאימות, להקל בעונש בצורה משמעותית.
האם כלי המדידה היה תקין?
גם אם הנהג לא השתמש באחד הסייגים הנ”ל, הוא או עו”ד תעבורה מטעמו יכול לטעון במקרים מסוימים לבעייתיות שבכלי המדידה. מצלמת המהירות היא לא מושלמת ועלולה בטעות לצלם רכב שנסע בקרבת הרכב המדובר, יודגש כי כיום מתנהלים מספר הליכים בבתי המשפט לתעבורה בנוגע לתקינון ואמינותן של מצלמות המהירות החדשות א-3.