מרב”ד הוא גוף הממונה על ביצוע הבדיקות הרפואיות, הפיזיות והנפשיות, שבעקבותיהן הוא נותן המלצות לרשות הרישוי בנוגע לכשירות הרפואית של נהגים בישראל, ולבקשות שהם מגישים בנוגע לרישיונות נהיגה שונים.
כיצד נקבעת הכשירות לרישיון?
הבדיקות והכשירות נקבעות לפי סוג הרישיון והרכב המבוקשים. כך למשל, אנשים המבקשים רישיון נהיגה ברכב ציבורי כמו אוטובוס, מונית או משאית, יצטרכו להוכיח שהם יכולים לעמוד במטלה הגופנית של נהיגה לשירות הציבור במשך שעות רבות. נכים מוכרים בדרגות שונות, או נהגים שהופנו על ידי רופאיהם בגין ליקוי בריאותי או עקב גילם, ייבדקו בהתאם למצבם ולסעיפים הנוגעים להם.
כיצד עובד המכון?
מתוקף תפקידו והתנהלותו, פועל המרב”ד על סמך מידע שהובא לידיעתו על ידי גורמים שונים, לרבות הצבא, המשטרה ומוסדות בריאות שונים. המרב”ד עלול לפסול רישיון עקב סיבה רפואית פיזית, או עקב סיבה רפואית נפשית, המכונה אי התאמה אישיותית.
במקרים הקלים יותר, יחויב הנהג בבדיקות תכופות יותר, או בהתניות מסוימות לקבלת הרישיון. בכל מקרה, הנהג יחויב למסור למרב”ד את כל המידע הרפואי על אודותיו מבלי להסתיר דבר, כדי לגבש את ההמלצות בעניינו. ההמלצות מוגשות לרשות הרישוי, שם מחליטים אם לאשר את הבקשה לרישיון, והם אלו המוסרים לנהג את ההחלטה שהתקבלה.