שיטת הניקוד מפורטת בסעיף 69 א’ לפקודת התעבורה ובחלק ז’ לתקנות התעבורה. שיטה זו בתחום אחריותה של רשות הרישוי שהינה גוף השייך למשרד התחבורה.
מטרת השיטה הינה אמצעי למעקב אחר נהגים שביצעו עבירות תעבורה שונות שבגינן נזקפו נקודות לחובתם. כאשר נהג מקבל דו”ח בגין עבירת תעבורה נצברות לחובתו נקודות. יש לציין שלא בכל עבירה מקבל הנהג נקודות בגינה.
בין העבירות שהנהג מקבל נקודות בגין ביצוע העבירה הן טלפון נייד, מהירות, נהיגה בשכרות, נהיגה בקלות ראש, חוסר רישיון רכב, נהיגה ללא רישיון נהיגה ועוד. כמו כן, גובה הנקודות תלוי בחומרת העבירה.
מטרת השיטה הינה הרתעה לנהגים מלבצע עבירות תעבורה, צבירת נקודות הינה הדרך לעקוב ולזהות עברייני תנועה סדרתיים, להגן ולשמור על בטיחות בדרכים, ולתת לנהגים כלים על מנת לשפר נהיגתם בדמות קורס נהיגה נכונה.
להלן מספר דוגמאות של עבירות תנועה וכמה נקודות תקבלו בגין ביצוע העבירה:
אמצעי התיקון
קיימים מספר אמצעי תיקון – קורס בנהיגה נכונה, מבחן עיוני, מבחן מעשי, פסילת רישיון נהיגה לתקופות של שלושה חודשים/תשעה חודשים בהתאם לכמות הנקודות שנצברו לחובתו של הנהג ובדיקות רפואיות. אמצעים אלו הינם מצטברים ויכול שנהג יקבל יותר מאמצעי תיקון אחד במקביל.
נקודות שקיבל נהג בגין עבירה שביצע תקפות למשך שנתיים מיום ביצוע העבירה. הנקודות יימחקו כעבור שנתיים באם לא ביצע הנהג כל עבירה במשך שנתיים אלו. נהג שצבר 22 נקודות או יותר במהלך שנתיים אלו – הנקודות יהיו תקפות למשך ארבע שנים.
כעבור ארבע שנים ימחקו רק אם לא ביצע במשך ארבע שנים כל עבירה. כך גם לגבי נהג שצבר לחובתו 36 נקודות, אם שמר על ניקיון ולא ביצע כל עבירה במשך ארבע שנים יימחקו הנקודות לחובתו.
להלן טבלה המפרטת בגין כמה נקודות תהיו חייבים באמצעי תיקון:
נהג שנקבע לגביו כי עליו לבצע אמצעי תיקון בדמות פסילת רישיון נהיגה לתקופה של שלושה חודשים/תשעה, רשאי לפנות בכתב לרשות הרישוי בתוך 30 יום מהרגע שנודע לנהג כי עליו לבצע את אמצעי התיקון בבקשה להשמיע את טענותיו.
במקרים אלו כדאי להיוועץ עם עורך דין תעבורה העוסק בתחום על מנת שייבחן האם יש דרך להפחית את הנקודות שצבר הנהג ובכך לא ייאלץ לבצע את אמצעי התיקון בדמות פסילת רישיון נהיגה.